Ангийски език по телефон

Английски език: Подобрете начина на говорене по телефон

Искате ли по-уверено да общувате на Английски по телефона? Тук в тази статия ще Ви дадем няколко съвета и полезни изрази, които ще ви помогнат да развиете уменията си по телефона, за да можете да се справите добре с всяко обаждане.
Помолете човека отсреща да говори по бавно.
Има ключови изрази, които можете да използвате, ако ви е трудно да следвате какво казва другия човек. Например: „Можете ли да говорите по-бавно, моля?“ (Can you speak slow down, please? „Бихте ли могли да говорите малко по-високо, моля?“ (Could you speak a little louder, please?) „Бихте ли повторили това, моля?“ (Would you repeat that, please?). Тези изрази помагат да се избегнат недоразумения.

Практикувайте редовно – говорете с приятел или колега на живо или по телефона, дори и да е само като за начало или край на разговора. Можете също така да практикувате самостоятелно, това често се препоръчва от полиглоти, като много полезна техника за изучаване на език. Можете да използвате телефона си, за да се записвате и да проверявате Вашето звучене.

Изричайте думи и числа, като изяснявате и проверявате какво казва другият човек или какво имате предвид вие. Използвайте изрази като: „ A for America”, “B for Berlin, или въпроси като „Is that thirteen – one three – or thirty three zero?”

Бъдете учтиви. Избягвайте да използвате думата ”want“ и вместо това използвайте модални глаголи като „could” или „would”. Това е особено важно, когато говорите с някого с майчин език – Английски. Също така използвайте „please” и “Thank you”. Някои полезни изрази са: „Could you email me the information, please?” или „Cоuld you contact me as soon as possible, please?”

Запомнете ключови изрази. Повтарянето на изрази на глас позволява на устата ви да свикне да ги изрича, така че използването им да става автоматично. Хубаво е да се записвате на телефон или да поискате отзив от приятел, за да се уверите, че това което казвате, звучи естествено и лесно за разбиране. Ако имате приятели с майчин език Английски или човек който говори на добро ниво езика, можете да помолите да изговорят фразите пред вас, за да копирате добре моделите за правилна интонация.

Репетирайте важни обаждания и направете контролен списък. Ако изпитвате тревожност преди важно обаждане, винаги е добре да репетирате предварително. Направете си списък с важни изрази или неща, които трябва да кажете/попитате, нека този списък да ви служи като напомняне.

Накрая се усмихнете! Усмивката подмамва мозъка да мисли, че сте щастлив и това ще ви помогне да се успокоите. Изследванията показват, че хората могат „да чуят“, ако се усмихвате. Важно е да запомните, че всеки човек в някой момент е имал трудности с комуникацията по телефона. Практиката е нещото, което създава увереност и добро представяне.

Ето и някои изрази, които да ви помогнат, когато общувате по телефона.

The caller:
Greeting
Good morning/afternoon/evening.
Hello.

Identifying yourself
My name is ………. /first introduction/
This is………………..
It`s …………………here/speaking

Asking to speak to someone
Could I speak to………….., please?
Could you put me through to …….,please?

Explaining the reason
I`m calling about….to ask about…/to tell you…
The reason I`m calling is…………..

Leaving a message
Could you give him/her a message for me, please?
Could I leave a message?
Would you tell him/her that I`ll call back later?

Confirming details
I look forward to seeing you on Friday at 7 o`clock
I look forward to hearing from you later today.

Thanking
Thank you very much for all your help.
Thanks a lot.

The receiver:

Identifying yourself
/Your name/ speaking.
/Your company name/ Good morning/afternoon

Greeting
Hello, …… Nice to hear from you
How are you?

Asking for the caller`s name
Who`s calling, please?

Offering help
How can I help you?
What can I do for you?

Taking a message
Could I take a message?
Would you like to leave a message?

Thanking
Goodbye.
Speak to you soon.

Here are more useful phrases which can be used:

It`s a bad line. Could I ring you back?
It`s a bad connection. Can I call you back?
The line is engaged/busy.
I`m afraid that you have the wrong number.

Надяваме се да сме били полезни, следете нашият блог, за повече полезни статии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *